Viden, udvikling og samvær
5800 NyborgVælg område
Vis underviser

Underviser

Søren Linderoth
Ledige pladser

Senior-Universitetet. Vores fremtid

Ved spørgsmål ring til 21 13 01 02

Senior-Universitetet i Slagelse
- ny viden og livslang læring

Alle foredrag afholdes på onsdage kl. 10.00-12.00 på Slagelse Bibliotek.
Prisen er incl. kaffe og småkager

Vores fremtid
Hold nr. 24006
Pris: kr. 330.-

05. februar 2020 - Energilagring, hvordan sikrer vi energien uden olie, gas og kul?

- Søren Linderoth - professor, DTU Energi

Fremtidens energisystem i Danmark vil være fossilfrit. Det har Folketinget besluttet i de sidste 2 energiaftaler. Dvs. at vi fremtiden, senest i 2050 - om 30 år, ikke længere skal benytte kul, olie og naturgas i vores energiforsyning. Det gælder både el, varme, transport og industrielle produkter. I stedet skal vi i Danmark især anvende vind, sol og biomasse. Vind og sol er fluktuerende energikilder. Solceller giver energi om dagen, men ikke om natten. Vindmøller giver energi når det blæser, og ingenting når det ikke blæser nok. En nøgle til at sikre at vi elektricitet til alle vore anvendelser, varme i vore huse, at vi kan transportere os i biler, lastbiler, fly, tog, færger m.v. på de tidspunkter vi ønsker, og at vi kan lave de kemikalier og andre produkter, som hidtil har været baseret på fremstilling vha fossile materialer, ud fra energi fra vind, sol og biomasse. Derudover skal vi have elektriske og gasforbindelser til nabolande og vi skal effektivere vores energiforbrug. En nøgle til at sikre at vi altid har den energi vi har brug for er: energilagring. Energilagring er rigtig mange ting. Det er batterier - mange forskellige batterityper. Det er varmelagring - flere former for varmelagring. Det er elektrolyse, hvor der fremstilles brint m.v. - flere former for elektrolyse. Det er svinghjul, supercaps og andre energilagringsteknologier.
Danmark har rigtig gode kompetencer på disse områder, og har mulighed for både at løse disse udfordringer for Danmark - og samtidig skabe danske arbejdspladser og eksport af energiteknologier.


19. februar 2020 - Digitalisering og mental robusthed

- Ida Hertz - cand. mag., chefkonsulent

I en hverdag præget af konstante forandringer, et stigende præstationsfokus og tiltagende digitalisering, bliver stress-reaktioner mere og mere almindelige. Hvordan påvirker forandringer og de evige informationsstrømme vores mentale sundhed, og hvordan kan vi blive bedre til at passe på os selv?
Mental robusthed er blevet et af tidens store buzzwords, men hvad vil det sige at være et robust menneske? Mental robusthed er vores psykologiske airbag der hjælper os til at håndtere stress og udfordringer, men vi besidder robusthed i forskellige grader. Den gode nyhed er, at forskning viser, at hjernen er plastisk (foranderlig) livet igennem, og at robusthed kan styrkes gennem konkrete mentale øvelser.


26. februar 2020 - Genmanipulation

- Kim Hebelstrup - lektor, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Hvad er genmanipulation? Kan man med videnskab manipulere DNA og gener?.
Med et historisk afsæt og et kendskab til biologi og DNA teknologi vil jeg præsentere bagggrunden for at tage aktivt stilling til spørgsmål om brugen af genteknologi i fødevarer.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 05-02-2020, kl. 10:00

Ugedag Onsdag
Holdnr24006
Adresse Slagelse Bibliotek
Stenstuegade 3
4200 Slagelse
LokaleStore Sal
Holdtimer3
Antal mødegange3
AfdelingAOF Sydvest Sjælland

Kursusdage

05-02-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
19-02-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
26-02-2020 Onsdag 10:00  -  12:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.