Viden, udvikling og samvær
5800 NyborgVælg område
Vis underviser

Underviser

Erik Holstein
Ledige pladser

Senior-Universitetet.. Månedstræf

Ved spørgsmål ring til 21 13 01 02

Senior-Universitetet i Slagelse
- ny viden og livslang læring

Alle foredrag afholdes på onsdage kl. 10.00-12.00 på Slagelse Bibliotek.
Prisen er incl. kaffe og småkager

Månedstræf
Hold nr. 24001
Pris: kr. 770,-


4. september 2019 - Hvad sker der bag facaden på Christiansborg?
- Erik Holstein - journalist og politisk kommentator

Hvad afgjorde egentlig det sidste folketingsvalg? Hvad kan vi vente os med en ny regering? Hvorfor stiller der pludselig en skov af nye partier op? Hvad betyder de personlige relationer mellem politikerne? Politisk kommentator Erik Holstein fortæller om, hvad der sker på "Borgen".
Holstein har arbejdet 25 år på Christiansborg og har skrevet politiske biografer. Og han er blandt andet kendt for TV-programmet "Besserwisserne", hvor de politiske kommentatorer krydser klinger.


2.oktober 2019 - Altid allerede elsket
- Liselotte Wiemer - cand. phil, litteraturanmelder, sognemedhjælper

Inden musikeren Peter Bastian døde, nåede han at indtale tredje bind af sine erindringer 'Altid allerede elsket' til sin gode ven Tor Nørretranders. Og det er bestemt ikke blevet et erindringsskrift med sørgebind. Tværtimod er det en bog fuld af mod og tro, som man bliver både klogere og rigere af at læse. Og hvor man som læser konfronteres med livets evige spørgsmål: Hvad er meningen med det hele? Er der en Gud? Har vi brugt vores liv godt nok?
Dette foredrag giver en rundrejse ikke bare i Peter Bastians bog, men i vigtige dele af det eksistentielle litterære og teologiske landskab lige nu.


6. november 2019 - Det lykkelige Arabien
- Rasmus Krath - eventyrer, foredragsholder

Rasmus Krath dokumenterer nutidens Arabiske Verden, trækker tråde til historien og giver sine bud på situationen i regionen, der de sidste flere tusind år har spillet en afgørende rolle i verdensordenen. Med afsæt i egne rejser fra 2007-2019, underholder, oplyser og udfordrer Rasmus publikum med det overordnede mål at gøre tilhørerne klogere på den del af verden, vi i det globalpolitiske spil er så afhængige af på godt og ondt.
Rasmus Krath stiller blandt andet spørgsmålene:
Hvorfor er der så meget kaos i Den Arabiske Verden? Hvad er Islam?
Bør vi være venner eller uvenner med klodens 1,8 milliarder muslimer?

Foredraget er krydret med eventyrlige beretninger, film, fotos og musik, samt en række visuelle og tekniske effekter, der giver publikum en helstøbt oplevelse af "Det Lykkelige Arabien - anno 2019".


4. december 2019 - Den Italienske Mafia - en stat i staten

- Gitte Konradsen - cand. mag.

Hvad er mafia, hvordan er den organiseret og hvilken rolle spiller den i dag?
Den italienske mafia er skræmmende og fascinerende på en og samme gang: Koldblodige drab, ældgamle æresbegreber, hemmelige loger, optagelsesritualer, personlig stolthed og forbindelser. Hvordan er mafiaen opstået? Hvordan opererer den, findes den i Danmark og hvor meget saltsyre skal der til at få en mand til at forsvinde i en tønde? Disse og mange andre spørgsmål vil blive besvaret i foredraget.
Gitte Konradsen er cand. mag. i historie og italiensk med speciale i italiensk renæssance.

29. januar 2020 - Kunstig intelligens

- Henrik Schøneberg - filosof

Kunstig intelligens er blevet kaldt det bedste og det værste, der potentielt kan ske for menneskeheden, og de omvæltninger teknologien er færd med at medføre, er så omsiggribende, at det er blevet sammenlignet med overgangen fra landbrug til industrisamfund. Vi ser på hvorfor kunstig intelligens tegner til at få så stor indvirkning på både vores nære og fjerne fremtid, og lægger op til debat omkring, hvordan vi bedst kan sikre at udviklingen bliver til mest mulig gavn for os. Ved at spejle os i den kunstige intelligens, kan vi måske oven i købet gøre os bedre tanker om os selv, vores værdier, hvad der gør os unikke og endemålet for vores eksistens.


4. marts 2020 - Frelse og undergang: Henrik Pontoppidans Lykke-Per

- Rasmus Vangshardt - cand. mag. Litteraturkritiker

Henrik Pontoppidans "Lykke-Per" bliver efterhånden betragtet som et mesterværk i hele verdenslitteraturen, og med Bille Augusts film og tv-serien har hele Danmark pt. også en mening. Foredraget sætter romanen ind i sin idehistoriske kontekst og forsøger at besvare to spørgsmål: Hvorfor er det så god litteratur? Og lever filmatiseringen op til kilden?


1. april 2020 - Lykkestrejfer

- Michael Vesterskov - musiker, komponist, forfatter

Mennesker har igennem tiderne søgt lykken på forskellig vis, men ingen har endnu, så vidt man ved, fundet den endelige opskrift på, hvad lykke er og hvordan den opnås. Kan lykken være en konstant? Eller kommer den som strejf af lys i mørket? Som strejf ind imellem livets prøvelser? Og hvad ER lykke overhovedet? Er lykke det samme for mig som for dig? Filosofferne er uenige: Freud mener lykken ligger i nydelse og mindst mulig smerte. Andre at et optimistisk livssyn gør os lykkelige. At det handler om sindsro. Måske er lykken ganske enkelt at være sig selv uden forstillelse- en hvilen i, at det vi står for og handler ud fra, hænger sammen med det vi siger?
Det musikalske foredrag Lykkestrejfer er reflektioner over og fortællinger og sange om det, som har ændret Michael Vesterskovs syn på lykken, hvad den er og om vejen derhen. Om tålmodighed, skrøbelighed og om at bevare roen og at acceptere, at det ikke er alt, vi kan eller skal kontrollere.
Foredraget bliver leveret med en blanding af kærlig humor, underfundighed og
eftertænksomhed.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 04-09-2019, kl. 10:00

Ugedag Onsdag
Holdnr24001
Adresse Slagelse Bibliotek
Stenstuegade 3
4200 Slagelse
LokaleStore Sal
Holdtimer7
Antal mødegange7
AfdelingAOF Sydvest Sjælland

Kursusdage

04-09-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
02-10-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
06-11-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
04-12-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
29-01-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
04-03-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
01-04-2020 Onsdag 10:00  -  12:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.